Vitamin D VitaHarmony®

3. Účinnost zvyšování hladiny v krvi: o Vitamin D3 účinněji zvyšuje a udržuje hladinu vitaminu D v krvi 3, 4. o D2 vyžaduje vyšší dávky, aby se docílilo stejného efektu. 4. Dostupnost v doplňcích: o D3 je běžnější a obvykle preferovaná forma. o D2 se používá méně, ale je vhodný pro vegany či ty, kteří nemohou konzumovat živočišné produkty. Co tělo skutečně potřebuje? Lidské tělo samo syntetizuje cholekalciferol (D3) působením slunečního záření. Proto se vitamin D3 často označuje jako „přirozenější“ a vysoce efektivní forma. Když nemáte dostatek slunečního svitu, doporučuje se doplňovat D3 stravou nebo doplňky 3. Pro koho je vhodný D2? • Především pro lidi s čistě rostlinným jídelníčkem. V tomto případě je však nutné obzvlášť pečlivě hlídat hladinu vitaminu D. Pro koho je vhodný D3? • Pro většinu populace, zejména pro seniory, děti a osoby žijící v oblastech s nedostatkem slunečního záření. • Také pro ty, kteří tráví většinu času v interiérech a nejsou tak vystaveni slunci. Závěr Znalost rozdílů mezi vitaminem D2 a D3 vám pomůže vybrat ten správný doplněk nebo potravinu, která nejlépe odpovídá vašemu životnímu stylu. Vitamin D3 je obecně účinnější a stabilnější, zatímco vitamin D2 představuje vhodnou volbu pro osoby na veganské stravě nebo v situacích, kdy není D3 k dispozici. Odkazy na zdroje 1. Holick, M. F. (2007). Vitamin D Deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266–281. 2. National Institutes of Health (NIH), Office of Dietary Supplements – Vitamin D: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminDHealthProfessional/ 3.Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K. et al. (2012). Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 95(6), 1357–1364. 4.Heaney, R. P., Recker, R. R., Grote, J., Horst, R. L., & Armas, L. A. (2011). Vitamin D3 is more potent than vitamin D2 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(3), E447-E452. 5. Cashman, K. D., & O’Dea, R. (2019). Exploration of strategic food vehicle approaches and key design elements for developing vitamin D-fortified foods in Europe. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 195, 105479. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaharmony.cz Strana 11 Kapitola 3.: Dvojí cesta ke zdraví

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=